Costumul de mire este un articol vestimentar care tinde sa fie din ce in ce mai mult personalizat. In multe cazuri viitorul mire ajunge la concluzia ca, daca mireasa poate fi pentru o noapte « regina balului », atunci poate fi si el regele. Prin urmare, mirele va fi nevoit sa inceapa cautarile cu ceva timp inaintea marelui eveniment. Exista trei posibilitati si anume : sa isi cumpere un costum de serie gata facut, sa isi comande un costum din colectia unei case de moda, sau sa isi comande un costum unicat pe masura, gandit special pentru noaptea respectiva. In primul caz, pentru a nu avea emotii, cautarile ar trebui incepute cu cel putin cinci saptamani inainte. In cel de-al doilea caz ar fi nevoie de cel putin patru saptamani impartite in circa douazeci de zile de cautari si comparatii si circa zece zile, timp in care se confectioneaza costumul. Paradoxal, in cel de-al treilea caz, desi costumul este in totalitate facut si gandit pentru evenimentul respectiv, mirele are nevoie doar de circa trei saptamani. Aceasta decurge din faptul ca, spre diferenta de primele doua cazuri, mirele poate alege dintr-un singur loc o varietate impresionanta de tesaturi si practic orice model viseaza, beneficiind in acelasi timp de consiliere specializata atat din punct de vedere estetic cat si tehnic. In aceasta ordine de idei, mirele trebuie doar sa intre in contact cu un designer specializat in ceremonie pentru barbati si sa fie dispus la circa cinci intalniri programate in prealabil.
Prima intalnire este cea in care se definesc tesaturile pentru costum, vesta, camasa si alte accesorii si modelul cu toate detaliile dorite. Tot atunci se iau masurile, se stabileste un calendar al probelor si se achita avansul (30-40%)
Urmatoarea intalnire reprezinta proba, in urma careia produsul ajunge sa satisfaca exigentele viitorului mire.
Cea de-a treia intalnire si ultima este cea in care se presupune ca toate piesele vestimentare comandate sunt finalizate in cel mai mic detaliu sau altfel spus, costumul este « la gata » .
Este de asemenea si momentul in care se achita integral costumul si viitorul « rege » incheie travaliul legat de vestimentatie.
In ceea ce priveste designul, pe locul intai se afla redingota intr-o varietate impresionanta atat cromatic (negru, argintiu, bleumarin, gri, ivoire, alb, maron inchis, auriu, grena sau diverse combinatii de culori) cat si ca desen (dungi, elemente florale, mici motive all-over, romburi ).
Elementele ultra clasice cum ar fi fracul sau smokingul, asortate conform cutumelor cunoscute, sunt de asemenea o solutie.
Referiror la tesaturi, cel mai bine se preteaza combinatiile de lana cu matase, lana cu mohair, lana cu acetat si matase. Din vestimentatia oricarui mire, cu precadere in lunile reci, este de preferat sa faca parte vesta. Aceasta joaca un rol esential, atat pentru diferentele de temperatura dintre interiorul si exteriorul localului cat si prin faptul ca ajuta proaspatul casatorit sa isi pastreze imaginea de erou al serii chiar daca la un moment dat renunta la sacou.
Alexandru Ciucu
http://www.alexandruciucu.ro/
Costumul de mire
Cum iti alegi agentia care sa-ti organizeze nunta?
Important in alegerea agentiei este nu numai experienta acesteia cuantificata in numarul de clienti si neaparat verificata din oricat de multe surse se poate, dar si creativitatea wedding planner-ilor. Sunt foarte multe agentii de organizare evenimente pe ale caror site-uri sunt afisate poze de la diverse ocazii. Sunt insa foarte putine agentii pe care le-as alege pentru organizarea vreunui eveniment ghidandu-ma dupa pozele de pe site-urile lor. Daca gasim agentii care se lauda cu numarul impresionant de clienti, din pacate nu vad agentii pe care sa le caracterizeze evenimentele de bun gust; sau sunt extrem de putine. Au trecut cativa ani de cand avem acces la tot felul de informatii si o minima cercetare in domeniu ar fi facut ca lucrurile sa stea cu totul altfel.
Vad aranjamente florale banale facute din flori ieftine, vad huse si funde deloc asortate cu interiorul restaurantului, puse stramb pe scaun si sifonate. Uneori mai sunt si rupte sau arse de tigarile invitatilor care nu au nimerit scrumiera (observatie facuta la evenimentele la care am participat in calitate de invitat).
Sunt foarte multe aspecte carora un wedding planner trebuie sa le dea o maxima atentie, iar clientul sa stie sa le pretinda. Un wedding planner care isi face doar datoria, fara sa fie si pasionat de ceea ce face, poate spune ca “merge si asa”, oricum clientul nu stie cum ar trebui sa fie, nimeni nu o sa dea importanta detaliilor minore sau, mai rau, “multi vad, putini cunosc”. Cand mai are programate si alte evenimente in ziua respectiva este putin probabil ca organizarea evenimentului vostru sa fie fara cusur. Va veti da seama de toate astea punand cat mai multe intrebari despre experienta wedding planner-ului si agenda acestuia din ziua evenimentului vostru.
Nu insist aici pe aspectele inestetice sau care provin din organizarea defectuoasa. Doar mirii care au trecut prin asta stiu ca ele pot aparea, exista si uneori sunt greu de anticipat. Imi pare rau pentru toti cei care au trecut prin asta!
Insist aici pe demersurile care trebuie facute atunci cand, dupa ce ati luat decizia de a va casatori, inclinati spre ideea de a va organiza nunta cu o agentie de profil. Si nu ar trebui sa mai existe o alta cale in zilele noastre !!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyuDNFux1k1XzxB8p9DmoB_EBVButkqVx_llUxidcSe9ULZRHpxfNLXDl50pOi5H5zJyeeoqwrODUuvf-eocmSoZCnFzqPavWW4R-_PYa1kNr_Q4-E5m6CWJp2QMSTG9EhIBQ7sEtkTKgi/s320/Picture+010.jpg)
Al doilea pas, dupa ce ati ales prin aceasta metoda 3 sau 4 agentii, este sa va programati o intalnire cu fiecare. Rugati sa va arate cat mai multe poze de la nuntile organizate de ei, sa va povesteasca cum decurge organizarea unui eveniment ca cel pe care il doriti si voi si, nu in ultimul rand, sa va faca cunostinta cu wedding planner-ul cu care veti colabora in cazul in care v-ati decide sa lucrati cu firma respectiva. Este de maxima importanta sa va placa din prima wedding planner-ul! Si el pe voi!!
Din relatia de simpatie reciproca se naste nunta perfecta. Wedding planner-ul o sa acorde atentie sporita la detalii, o sa isi dea silinta sa va prezinte cat mai multe produse in acord cu preferintele voastre, iar voi o sa rezonati mai mult la sfaturile lui. Deci, atentie la chimie!
Cel de al treilea pas este ca fiecare din firmele ramase in competitie sa va faca o oferta de pret. Cautati sa faceti comparatie de preturi intre produse cat mai asemanatoare, altfel nu poate exista o competitie corecta si nu veti obtine cel mai bun produs la cel mai bun pret.
Ultimul sfat este sa cautati calitatea in detrimentul oricaror altor lucruri sau sugestii venite din partea rudelor, traditii sau superstitii. Este nunta voastra, se intampla o data in viata si trebuie neaparat sa iasa asa cum ati visat... organizata in cele mai mici detalii, invitatii sa se simta confortabil, sa fie chic si mai ales ...sa fie o petrecere de care sa va aduceti aminte si la nunta de aur
Raluca Gagiu
Fotografia de nunta - Nu exista reguli pentru a fi un bun fotograf, exista fotografi buni si atat.
Fotografia de nunta se creeaza de ambele parti ale obiectivului (lentilei). Ai nevoie de un fotograf cu personalitate si “cu ochi” precum si de miri flexibili si punctuali in ziua nuntii lor. Exista trei modalitati care te pot ajuta la indeplinirea acestor factori.
1. Prospecteaza piata sau cum spune americanul “shop around” . Fa-ti temele din timp si intalneste-te cu mai multi fotografi pana gasesti persoana potrivita pentru ceea ce-ti doresti tu. Timpul petrecut in cautarea fotografului perfect este un exercitiu valoros care isi va arata roadele in anii ce vor urma, cand va veti aminti de nunta voastra uitandu-va peste pozele de atunci.
2. Fa-ti un program. Stabileste un program concret cu fotograful tau, si stabileste unul care sa se potriveasca cu specificul nuntii tale, iar apoi mai treci o data peste el inainte cu vreo doua saptamani de ziua nuntii. Cand stabilesti ora la coafor si make up, spune-le ca trebuie sa fii gata cu o ora mai devreme decat trebuie sa fii de fapt. Coafatul si makeup-ul intotdeauna dureaza mai mult decat te astepti. Ca sa-ti aduci familia si invitatii la petrecere la timp, iti dau un mic sfat: ar trebui sa aplici aceeasi strategie ca la coafat si makeup, minte-i putin. Probabil ca iti cunosti familia si prietenii cel mai bine, dar iti sugerez sa-i chemi cu o jumatate de ora mai devreme, mai ales pe cei despre care stii ca obisnuiesc sa intarzie.
3. Pozeaza inainte de ceremonia cununiei civile. Cel mai bun lucru pe care il poti face ca sa fii sigura ca vei avea niste fotografii exceptionale este sa le faci inainte de ceremonie. Eu, de obicei, vin cu o ora inainte sa inceapa totul, imi gasesc un loc bun de unde nu ma vad invitatii, ii las sa soseasca, sa se vada intre ei, sa vorbeasca si fotografiez momentul. Aceste imagini sunt intotdeauna printre preferatele mele. Ei sunt naturali, nu stiu ca sunt fotografiati, iar tu vei avea niste poze expresive despre sentimentele invitatilor tai inainte de inceperea ceremoniei. Apoi ma pot concentra numai fotografiind mirele si mireasa. Sunt incantati sa se vada , sunt fericiti, zambesc, iar asa voi avea poze reusite numai cu ei doi. Apoi trec la familie si invitati. Fotografiez mireasa cu familia din partea ei si cu domnisoarele de onoare, iar apoi fac acelasi lucru cu mirele si cu cei din partea sa. Ultima parte ramane pentru fotografia de grup, cu toata familia la un loc si cu restul prietenilor. Daca aveti timp si puteti face toate fotografiile inainte de ceremonie, faceti-le! Asa, chiar te poti bucura de acel “DA” si veti putea face ce vreti in continuare, fara ca invitatii sa stea dupa voi. Chiar v-as sfatui sa va luati 15-20 minute numai pentru voi pentru a simti si savura acel moment unic.
Un bun fotograf de nunta nu apare pur si simplu, este un efort comun, al tau si al fotografului pentru a crea un mediu care sa favorizeze acele momente unice sa se intample.
Cristian Niculae